Scroll om meer te lezen
Paul van den Berge

Het creĆ«ren van gebouwen is simpel gezegd  gewoon fantastisch leuk om te doen. Vanaf de eerste schetsen de richting bepalen en dan uitwerken tot een bruikbaar product voor realisatie, dit is elke keer anders. Over het gehele proces kun je als architect je steentje bijdragen.
 

"Eigenlijk ben je als architect niet alleen een ontwerper maar ook een begeleider, klankbord en sparringpartner."

Architectuur hoeft in mijn optiek niet altijd om het gehele gebouw te gaan. Hoe groter hoe beter natuurlijk, maar het kan ook net zo goed in kleine dingen zitten. Een goede oplossing van een plattegrond, een detail rondom een kozijn of alleen bij de voordeur. Iets wat een gebouw bijzonder maakt, net anders dan de andere, het een eigen gezicht geeft, een gezicht waardoor opdrachtgevers zeggen: Dit is mijn plek.

Verder haal ik veel kracht en voldoening uit het proces zelf en dan met name de samenwerking tussen verschillende disciplines, inclusief de opdrachtgever! Door samen te werken kom je tot de beste antwoorden op de gestelde vragen. De tijden van de architect in de ivoren toren die alles dicteerde zijn voorbij en daar ben ik niet rouwig om. Als je dan aan het einde van een project allemaal tevreden naar het eindresultaat kijkt, dan heb je volgens mij je rol als architect goed vervuld. Soms is dat eindresultaat een heel gebouw maar soms is het ook gewoon je opdrachtgever begeleiden in het contact met de gemeente.

Dat maakt het werk van architect ook zo leuk en zeer afwisselend. Je begint met een opdrachtgever aan een reis en je weet nog niet precies waar deze gaat eindigen. Uiteraard heb je als architect als snel een beeld, maar dat hoeft niet het eindbeeld te zijn. Een ontwerp groeit. maar een kritische noot blijft ook onderdeel van je vak.

© 2024 all rights reserved / website by iszo+