Scroll om meer te lezen
Zeeuws Veilinghuis Middelburg
  • Type: Verbouw
  • Opdrachtgever: Zeeuws Veilinghuis
  • Ontwerp: 2017
  • Realisatie: 2018-19

Het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg is verhuisd naar een voormalige kunstmestloods in het voormalige havengebied van Middelburg. buroSALT tekende voor het ontwerp. De volledig gerestaureerde bakstenen kunstmestloods is een mooi voorbeeld van herbestemming van oud industrieel erfgoed.
 

"Van opslag van kunstmest naar veiling van kunst!"

De enorme bakstenen loods dateert uit 1948 en is 1250 vierkante meter groot en ligt aan het water in het oude havengebied van Middelburg. De loods bevat tal van authentieke elementen die zoveel mogelijk in takt zijn gelaten. Denk hierbij aan de houten spanten, het dakbeschot en de gemetselde steunberen.

Wat meteen opvalt bij binnenkomst van het veilinghuis is de lichtinval. Vanuit een lichtstraat over de hele lengte van het dak valt het licht naar binnen. Het is belangrijk dat het licht niet direct op de schilderijen en andere kunstvoorwerpen valt, daar is in het ontwerp rekening mee gehouden. Op een tweetal plekken is er een duidelijke ingreep in het bestaande gebouw gepleegd door middel van het wegzagen van een aantal metselwerk vlakken. Hierdoor is ook van buiten te zien dat het gebouw een tweede leven heeft gekregen.

Om de opstelling van de te veilen materialen zo flexibel mogelijk te houden is de expositieruimte open gehouden. De indeling van de tentoonstellingsruimte valt samen met de stalen constructie van de loopbrug op de eerste verdiepingsvloer. De ruimet tussen de buitenmuur en de kolommen kan voorzien worden van een flexibele wand. Zo kan er elke keer voor een andere indeling gekozen worden. De galerij die gevormd wordt door de duidelijk zichtbare zwarte staalconstructie, is beloopbaar en dient een tweetal functies. Enerzijds geeft het meer vloeroppervlak voor bezoekers, anderzijds beschermt het de kunstwerken tegen direct zonlicht en kunnen de kunstwerken perfect uitgelicht worden. Als achtergrond voor de kunst is gekozen voor een contrasterend modern interieur. Alle nieuwe wanden zijn strak wit afgewerkt en de vloer bestaat uit een gevlinderde betonvloer.

Het gebouw is energieneutraal. Super geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen en door gebruik van aardwarmte is dit waarschijnlijk één van de duurzaamste veilinghuizen ter wereld geworden.

Foto’s: Limit fotografie

© 2024 all rights reserved / website by iszo+