Scroll om meer te lezen
BW 23070
  • Type: prijsvraag
  • Opdrachtgever: Ontwikkelaar
  • Ontwerp: 2023
  • Realisatie: nvt
  • Aannemer: bouwgroep Peters

In de uitvraag worden 4 blokken aangegeven  in 3 verschillende types, van resp. 7 of 8 meter beukmaat. Deze blokken vormen samen een eenheid in uitstraling incl. de mee ontworpen gezamenlijke berging en extra ruimte. We hebben al deze bebouwing bedacht in één donkere aardkleur steen als warme hoofdsteen met een zandkleurige accentsteen op gewenste plekken om de individuele woning aan te geven, maar ook om grote vlakken met kozijnen te creëren. Door het spelen met resp. 1 of 2 bouwlagen in baksteen ontstaat er een afwisselend beeld, wat de lengte van de blokken doorbreekt. Om dit beeld te versterken hebben wij gespeeld met zowel het spiegelen van woningen als mede ook met de dakopbouw die verspringt aan resp. de voor- of achterzijde. Dit geeft een mooi spel ver verspringende volumes. Hierbij is ook gekeken naar de bezonning van de woningen voor de zonnepanelen omdat de blokken verschillend zijn georiënteerd.

"de Beleving van een Woonhof"

Blok 1 heeft de gewenste plattegrond met een opbouw aan de hofzijde. Hier is gekozen om de opbouw te schakelen, zodat er een robuuste bakstenengevel aan de noordzijde van het hofje ontstaat. De blokken 2 en 3 zijn niet gespiegeld waardoor de verdiepingen los staan van elkaar. Doordat we hier de opbouw laten springen van voor naar achter door twee types te gebruiken, ontstaat er een afwisselend en aantrekkelijk beeld van gemetselde en houten gevels aan de hofzijde. Hierdoor oogt het door de iets hogere gevels iets intiemer aan de hofzijde. Dit heeft twee voordelen, namelijk de openingen tussen de woningen zijn groter o.a. voor de bezonning van het hofje maar ook voor de zonnepanelen en de plaatsing ervan is gunstiger. Dit is bewust anders, zodat er vooral aan de zuidzijde meer zonnepanelen op het zuiden kunnen worden geplaatst.

 

De gezamenlijke ruimtes zijn mee ontworpen in de architectuur van de woningen met vergelijkbare vormtaal, materialen en openingen. Omdat door de plaatsing van de bergingen een aantal woningen op blinde gevels kijkt zijn hier nissen in het metselwerk gemaakt die het mogelijk maken deze “sparingen” groen te laten begroeien en voorzieningen op te nemen voor biodiversiteit. Dit heeft als voordeel dat de bewoners meer op groen kijken en dit is passend bij de vraag naar natuur inclusieve bouwmethoden volgens het beeldkwaliteitsplan.

Aansluitend op deze voorzieningen vormen de gevraagde afschermingen van het hof t.o.v. het park hier ook een integraal geheel van. Hierdoor worden terrassen van de woningen ook netjes afgebakend. Ook door hier openingen te creëren blijft er contact met de omgeving. Tot slot is er bij de gevraagde hoekoplossing voor gekozen om in dit zelfde systeem een eenlaagse tuinmuur mee te ontwerpen langs de woning. De woning heeft als extra een ruime erker gekregen die uitkijkt op het omliggende park, de rest van de tuinmuur omkadert een eigen patio op een prachtige plek met uitzicht over dit park. Voor deze woning iets extra’s maar ook praktisch omdat de voortuin op een blinde muur kijkt. Hier is besloten om het gezamenlijk pad naar de poort te verleggen langs de gevel zodat er bij de laatste twee hofwoningen een iets ruimere voortuin ontstaat.

 

prijsvraag:
1e prijs voor het ontwerp

© 2024 all rights reserved / website by iszo+