Voor een nieuwe locatie voor 's Heeren Loo op Zuid-Beveland, was het oog gevallen op een mooi perceel aan de rand Kapelle. Het grote perceel van een voormalige rozenkwekerij beschikte over een grote schuur met daarin een winkelruimte en een bijbehorend groot kassencomplex. De wens van de opdrachtgever was om op het perceel drie woonclusters en een dagbestedingsgebouw te realiseren, waarbij de relatief nieuwe bestaande schuur behouden zou worden. Na een korte studie bleek de bestaande schuur voldoende ruimte te kunnen bieden voor de nieuwe functie als dagbestedingsgebouw. Met slechts enkele kleine aanpassingen in de gevel en gedeeltelijk een nieuwe gevelbekleding heeft de schuur wel haar “traditionele Zeeuwse” uiterlijk behouden, welk goed past in de landelijke omgeving met veel fruitteelt. Een mooie duurzame gedachte waar wij ook als architect helemaal achter staan.
maatschappelijk
Rustig wonen tussen de fruitbomen
- Type: Nieuwbouw
- Opdrachtgever: ondernemer
- Ontwerp: 2023 - 24
- Realisatie: 2024 - 25
- Aannemer: Roosdom Tijhuis
Voor de architectuur van de woonclusters is als uitgangspunt gekozen om deze aan te laten sluiten bij de omgeving en de bestaande schuur, zodat de gebouwen samen een geheel vormen en passen in de landschappelijke omgeving. Het metselwerk bestaat uit een genuanceerde licht gekleurde oranjerode baksteen, waarbij de rollagen en accentvlakken met een afwijkend metselwerkverband de gevels op subtiele wijze verfraaien. De woonclusters bestaan uit redelijk lange platte volumes, om de lange gevels op te breken zijn enkele geveldelen geaccentueerd met zwarte houten delen, een kleine knipoog naar de bekende Zeeuwse schuren in de omgeving en de bijbehorende dagbestedingsschuur.
De woonclusters liggen wat verder van de Dijkwelseweg af in een rustige groene omgeving tussen de fruitbomen. Het terrein is toegankelijk middels een nieuwe eigen entree vanaf de Dijkwelseweg. De hoofdroute op het terrein loopt om de gebouwen heen, waardoor tussen de gebouwen ruimte is voor een langzaam verkeerroute en verschillende groene hofjes en terrassen. Ten plaatse van de dagbestedingsschuur wordt een centraal plein gerealiseerd. In de nieuwe situatie is de oude achtergevel van de schuur de nieuwe voorgevel geworden met de hoofdentree gelegen aan het centrale plein. Richting de Dijkwelseweg is de dichtheid van de bebouwing groter dan verder van de hoofdweg vandaan. In de positionering van de gebouwen is tevens rekening gehouden met een mogelijk extra wooncluster, bij realisering van een extra cluster ontstaat er een tweede woonhofje op het perceel.